ICARUS – International Centre for Archival Research

ICARUS је платформа средњоевропских институција за међусобну подршку у стручним питањима и пројектном менаџменту. Више од 50 чланова доприноси њеном успеху.

 

ICARUS – интернационална и транснационална координација
ICARUS сарађује са регионалним и међународним институцијама у научном и културном сектору.
ICARUS се при томе заснива на принципу синергије уз очување пуне независности и индивидуалности партнера.
ICARUS делује у сагласности са националним и међународним архивским удружењима.
ICARUS попуњава постојеће празнине и при томе не ствара нове конкурентске ситуације и не оптерећује своје чланове финансијски, организационо и временски.
ICARUS захтева кооперацију међу члановима. У ову сврху служе редовни сусрети и интернет платформа www.icar-us.eu. Обогаћивање се остварује сталним пријемом нових изабраних чланова.

 

ICARUS – умрежен пројектни менаџмент који пружа помоћ
ICARUS је непрофитна платформа која подржава средњоевропске архиве при савлађивању изазова у стално променљивим оквирним условима.
ICARUS негује стални контакт са различитим установама на националном, интернационалном и на нивоу Европске уније. При томе је гарантовано компетентно праћење чланова при различитим активностима.
ICARUS је интензивно посвећен проналажењу алтернативних могућности финансирања. Посебан сервис представља саветовање на пољу унапређивања и некомерцијалног аутсорсинга.
ICARUS нуди подршку при започињању односно посредовању у архивским пројектима – пре свега у сектору информационих технологија. Помоћ у реализацији пројеката оријентише се према индивидуалним потребама партнера.


ICARUS – стратегије које превазилазе границе
ICARUS превазилази просторне, временске, језичке и финансијске баријере између извора заједничке историје и културе.
ICARUS помаже новом позиционирању у виртуелном свету својим уређењем постојане дигиталне библиотеке средњоевропских архива. (нпр. www.mоnasterium.net)
ICARUS са својим државама партнерима развија опсежне стратегије за електронску доступност и расположивост архивског материјала.
ICARUS омогућује широкој интересној заједници приступ оригиналним изворима кроз онлајн преводе.
ICARUS брише географске границе ослањајући се на интернационалност својих партнера.

 

ICARUS – општекорисно удружење
Некомерцијално удружење основано је 2008. на основу аустријског закона. Примарни циљ је спровођење и унпређивање пројеката у области архиварства, као и умрежавање установа које су укључене у те процесе.
Удружење представљају чланови из десет земаља (Швајцарска, Немачка, Аустрија, Чешка, Словачка, Мађарска, Србија, Словенија, Хрватска, Италија). Они су подједнако заступљени у Управном одбору. Удружење води председник (тренутно Аустрија) и потпредседници који представљају све државе чланице.
Менаџмент је одговоран за покретање пројеката и стратегија. Тежишне тачке у раду представљају области научне и административне координације, одржавање односа са јавношћу и техничка подршка и развој.

 

Ако сте заинтересовани...
… за размену искустава и знања у међународном архиварству?
… за помоћ у питањима финансирања?
… за подршку у пројектном менаџменту?
… за квалификовани персонал?
… за аутсорсинг?
… или можда за чланство?
Контакт и ближе информације: www.icar-us.eu
ICARUS – International Centre for Archival Research
1030 Wien, Erdberger Lände 6/7
info@icar-us.eu